Som skapt for arrangementer

Når været slår til blir Byfesten en folkefest uten like. (Foto: Asbjørg Sande)

Sjøgata danner rammene for mange av de populære og årvisse arrangementene i Mosjøen sentrum. Byfesten er det desidert største, med mellom 4500 og 5000 personer samlet i gata når været har vært samarbeidsvillig.

Byfesten ble til som et arrangement i Utflytterstevnet for drøyt ti år siden, forteller Roar Møller. Han er leder i Sjøgata Næring og Miljø som står som arrangør.I 2019 er Byfesten berammet til 6. juli.  

– Opprinnelig hadde vi tenkt oss festen i Mosjøhallen. Men vi var skeptiske til om det skulle komme folk dersom været ble bra. Så kom det forslag om å bruke gata her.

Felles festivalområde

Det har de ikke angret på. Opplegget med å stenge gata i begge ender og gjøre alt til et felles festivalområde viste seg å være en riktig beslutning, for å si det forsiktig. Sammen med Galleria Kunstfestival har Byfesten blitt det felles samlingstidspunktet for mange  som har flyttet ut og kommer hjem på sommerferie, og en stor andel av byens fastboende prioriterer også å bli med på festlighetene.

– Vi opplever også at turister som har besøkt Mosjøen tilfeldig under Byfesten, har kommet igjen år etter år, forteller Roar.

Bare lokale band

Ideen om å bruke bare lokale band eller musikere med lokal tilknytning har slått godt an. Det er ikke nøvendig med nasjonale trekkplastre for å samle folk til de mange forskjellige spillestedene, verken på de etablerte scenene i gata eller i de mer improviserte. Det spilles, synges og danses både på parkett og asfalt.

– Overskuddet fra Byfesten skal brukes i og for Sjøgata, understreker Roar.

– Pengene skal gå til å ruste opp gata til beste for alle.

Sjøgata næring og miljø har allerede bidratt med om lag en halv million i et spleiselag for et brannvarlsingsanlegg i gata. Også næringslivet og kommunen har vært med sammen med Gjensidigestiftelsen for å finansiere investeringen på halvannen milion.

 

 

 

Sist redigert 22.4.2019