Nå kan du få museet rett på mobilen

Formidler Katrine Remmen Wiken (t.h.) og avdelingsleder Kari Sommerseth Jacobsen ved Vefsn museum sjekker ut det nye digitale formidlingsverktøyet KulturPunkt. (Foto: Torild Wika)

Norske museer tar stadig i bruk nye metoder for å formidle historien. Nå kan du oppleve Vefsn museum på din egen mobiltelefon.

– Gjenstander, bilder og tekst skal fortsatt skal ha en dominerende rolle på museet, understreker avdelingsleder Kari Sommerseth Jacobsen. Men nye digitale verktøy kommer for fullt. I Sjøgata i Mosjøen blir det museums-apper både for store og små.

Formidlingsleder Katrine Remmen Wiken har ansvaret for å utvikle museets satsing på KulturPunkt, voksen-appen, som gjør det mulig å hente opp informasjon om steder, bygninger og personer til din egen mobiltelefon.

Ingen begrensninger

Her er det ingen begrensninger på hva en kan legge inn, sier de to begeistret. Tekst, bilder, lyd og film kan brukes for å fortelle historien akkurat der du befinner deg på en ny og spennende måte.

Lenken kan deles ut til publikum på ulike måter, for eksempel via plakat, kart, iBeacons, QR-kode, e-post eller sms, forklarer leverandøren.

Men før informasjonen kan nå ut til publikum, må den mates inn i systemet. Og det er her Vefsn museum befinner seg akkurat nå, når de har startet med flere punkter i Sjøgata-området.

– Et både stort og kostbart arbeid, konstaterer Katrine.

– Og et arbeid som alltid vil være under utvikling. Flere avdelinger i Helgeland museum er i gang med å legge ut kulturpunkter, men Vefsn er en av pilotene og har kommet lengst.

Bædi og Børdi

Bædi og Børdi  er allerede på plass i en egen app for de yngste. Tre mosjøværinger, Linda Skipnes Strand, Helen Amundsen Halten og Aleksander L. Nordaas har utviklet ideen om den fiskebollespisende geita og fuglen som ikke kan fly. De to framstiller historisk stoff på barnas premisser i en form som også appellerer til de voksne, mener Katrine og Kari. Museet sørger for at alt som Bædi og Børdi forteller om de foreløpig fire stoppunktene i Sjøgata er historisk riktig.

Men altså, i all overskuelig framtid skal hovedbølet til Vefsn museum befinne seg under tak i Sjøgata. Og inntil videre fortsatt i nummer 31b, Jacobsenbrygga.

– Sjøgatas hjerte, sier en lettere inhabil Kari. Brygga tilhørte nemlig hennes egen oldefar, som pakkhus for forretningen til Karl og Elisabeth Jacobsen.

De faste utstillingene om skogbruk og byutvikling har stått i 20 år.

– Og de fungerer fint ennå. En naturlig avslutning på alle guidede turer i Sjøgata, sier Kari.

Samisk historie har naturlig nok stått sentralt i forbindelse med 100-årsmarkeringen for samenes første landsmøte i Trondheim, 6. februar 1917, der Elsa Laula Renberg fra Vefsn var den drivende kraften. Utstillingen «Nettverksbyggeren» vil bli stående helt fram til april 2018. Da legges nemlig årsmøtet til Norges Museumsforbund til Mosjøen.

Arrangementene

Museet har også en viktig rolle når det gjelder å skape liv og røre i Sjøgata og deltar aktivt i de store arrangementene som Galleria, Tiendebytte og Julebyen. I sin egen møteserie Kveldstimen viser museet stor faglig spennvidde – fra bunadstradisjoner til kjønnsforskning. Og til jul kommer billedboka om det gamle Mosjøen.

Om noen år skal imidlertid hele museumsfamilien, både Vefsn museum i Jacobsenbrygga og administrasjonen til Helgeland museum som holder til i Skogbrygga et steinkast unna, flytte. Ikke langt, og ikke ut av Sjøgata. Men sammen, til Mjaavatn-anlegget helt nord i Sjøgata, der elvene Vefsna og Skjerva møter fjorden.

Ennå er veldig mange spørsmål som angår dette store flytteprosjektet ubesvarte. Men det som er sikkert, er at alle de museumsansatte i Mosjøen skal samles under ett tak, og at den nye, faste utstillingen til Vefsn museum skal etableres her. Nå starter den konkrete planleggingen, og så må finansieringen komme på plass. Vefsn kommune har allerede gjort de nødvendige vedtakene i det som skal være et spleiselag med Nordland fylkeskommune og staten. Foreløpig prislapp er 95 millioner kroner.

I tillegg til avdelingen i Sjøgata har Vefsn museum også flere andre anlegg og lokaler med Dolstad bygdetun som det meste kjente og besøkte. Museet har 4,5 faste stillinger.

 

Sist redigert 21.1.18